De ministers van Buitenlandse Zaken van de vijf grote landen die nog deel uitmaken van het nucleaire akkoord met Iran, komen vrijdag samen in Wenen. Zij gaan daar met Iran bespreken hoe het akkoord in stand kan worden gehouden nadat de Verenigde Staten de afspraken opzegden.

Het nieuws werd dinsdag naar buiten gebracht door het Iraanse persbureau IRNA. De bijeenkomst vindt plaats op verzoek van Iran.

Het belangrijkste onderwerp van gesprek is een reeks eisen en maatregelen die Europese landen hebben voorgesteld om het atoomakkoord te behouden.

Iran heeft op zijn beurt ook een aantal voorwaarden gesteld om het akkoord te behouden. Zo wil het land dat Europese banken de handel met Iran beschermen. Het akkoord tussen het westen en Iran staat op losse schroeven sinds de Amerikaanse president Donald Trump zich terugtrok.

Uranium

In het akkoord spraken de westerse leiders af dat de sancties voor Iran opgeheven worden als het land zijn nucleaire programma aan banden legt. Trump is er echter van overtuigd dat Iran tegen de afspraken in uranium gebruikt om nucleaire wapens te ontwikkelen.

De Verenigde Staten dreigen met zware sancties voor Iran, onder meer gericht op de Iraanse bedrijven in het land. De Europese Unie maakte hierop bekend de Europese bedrijven die in zowel Iran als in de VS actief zijn te willen beschermen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!