De jonge Thaise voetballers die in een ondergelopen grottenstelsel vastzitten, krijgen dinsdag mogelijk weer contact met hun ouders. De autoriteiten leggen een telefoonverbinding aan zodat rechtstreeks met de groep gepraat kan worden, zegt gouverneur Narongsak Osotthanakorn van de provincie Chiang Rai.

Het zou de eerste keer sinds 23 juni zijn dat de twaalf jongeren en hun coach rechtstreeks met de buitenwereld kunnen praten. Op die datum kwamen ze vast te zitten in het grottenstelsel. Duikers hebben de plek waar de groep gestrand is, op enkele kilometers van de ingang van het grottenstelsel, inmiddels bereikt.

De jongeren overleefden volgens een arts door op hun plek te blijven en water dat van stalactieten druppelde te drinken. De redding van de groep heeft nog de nodige voeten in de aarde. De autoriteiten zijn van plan de tieners duiktraining te geven. Ze kunnen dan mogelijk zwemmend de grot verlaten.

Gouverneur Osotthanakorn van de provincie Chiang Rai sprak de verwachting uit dat de groep dinsdag nog niet gered zal worden. 

Tunnel graven

De jongens zijn op dit moment te verzwakt om naar de uitgang van de grot te duiken. De tieners hebben wel voedsel en er is een hulpverlener bij hen. Inmiddels zijn er beelden verspreid waarop te zien is dat de jongens in hun voetbaltenue nog naar een camera zwaaien en lachen.

De komende dagen wordt met man en macht geprobeerd een oplossing te vinden. Zo is zonder succes geprobeerd een tunnel te graven. Een andere optie is de jongens nog drie maanden te laten zitten en op een lager waterpeil te wachten.

Eten brengen

Twee artsen hebben zich al vrijwillig aangemeld om bij de jongens te blijven. Eten en drinken naar de grot brengen, is wel mogelijk.

De twaalf tieners, van elf tot zestien jaar oud, en hun trainer verdwenen op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Ze hadden sindsdien geen teken van leven gegeven. De enorme reddingsactie domineert al dagenlang het nieuws in Thailand. Ook experts uit onder meer de VS, Groot-Brittannië en Japan helpen mee.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!