Het is reddingswerkers nog niet gelukt de twaalf Thaise jongens en hun voetbaltrainer uit hun benarde positie te bevrijden. Maandag werd het voetbalelftal, dat al negen dagen vermist was, gevonden door zeer ervaren grotduikers.

De jongens zijn echter te verzwakt om naar de uitgang van de grot te duiken. De tieners hebben wel voedsel en er is een hulpverlener bij hen. Inmiddels zijn er beelden verspreid waarop te zien is dat de jongens in hun voetbaltenue nog naar een camera zwaaien en lachen.

De komende dagen wordt met man en macht geprobeerd een oplossing te vinden. Zo is zonder succes geprobeerd een tunnel te graven. Een andere optie is de jongens nog drie maanden te laten zitten en te wachten op een lager waterpeil.

Twee artsen hebben zich al vrijwillig aangemeld om bij de jongens te blijven. Eten en drinken naar de grot brengen, is wel mogelijk.

Leren duiken

Het leger van Thailand zegt in een verklaring dat de jongens zouden moeten leren duiken, anders rest hen niets anders dan te wachten tot het water zich terugtrekt. Reddingswerkers hebben moeite met het hoge water en krijgen met moeite voedsel bij de tieners.

Volgens het Thaise leger worden de jongens voorzien van proviand, waarmee ze zeker vier maanden vooruit kunnen.

De twaalf tieners, van elf tot zestien jaar oud, en hun trainer verdwenen op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex. Ze hadden sindsdien geen teken van leven gegeven. De enorme reddingsactie domineert al dagenlang het nieuws in het Thailand. Ook experts uit onder meer de VS, Groot-Brittannië en Japan helpen mee.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!