De Duitse zusterpartijen CDU en CSU zijn het toch eens geworden over het Duitse migratiebeleid. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) maandag gezegd. Hij liet ook weten dat hij aanblijft als minister.

Zondag leek het er nog op dat Seehofer zou opstappen als minister en partijvoorzitter van coalitiepartij CSU. Seehofer vindt het Europese asielakkoord dat bondskanselier Angela Merkel met de EU heeft gesloten niet acceptabel.

Nu is hij maandag na urenlange onderhandelingen alsnog tot een akkoord gekomen met Merkels partij CDU. "Na intensieve discussies tussen CDU en CSU hebben we een overeenkomst bereikt over hoe we in de toekomst illegale immigratie op de grens tussen Duitsland en Oostenrijk kunnen voorkomen", aldus Seehofer na de gesprekken.

Volgens het akkoord dat nu is gesloten, worden in het grensgebied gesloten doorreiscentra voor asielzoekers ingericht. Merkel zei dat de procedures voor deze immigranten met spoed worden behandeld. Als de immigranten in een ander land van de EU zijn geregistreerd zal Duitsland met die landen gaan onderhandelen over het terugnemen van deze mensen.

"Op deze wijze houden we de geest van het partnerschap binnen de EU in stand", zei Merkel. "Ik denk dat we na zware onderhandelingen en moeilijke dagen een goed compromis hebben bereikt."

EU

Vrijdag kwamen de EU-leiders overeen dat er in de zuidelijke EU-landen opgvangcentra komen voor nieuwe bootvluchtelingen. In de centra wordt bepaald welke vluchtelingen recht hebben op asiel en welke niet.

De mensen met recht op asiel worden vervolgens over andere EU-landen verspreid. Ze gaan alleen naar landen die bereid zijn ze op te nemen.

Seehofer is minder dan honderd dagen minister in de brede coalitieregering. Sinds 2008 is hij voorzitter van de CSU.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!