De kapitein van het schip Lifeline van de Duitse hulporganisatie Mission-Lifeline, Claus-Peter Reisch, is op Malta op borgtocht vrij na een rechtszitting over de registratie van zijn boot. Hij wordt ervan beschuldigd de zee te zijn opgegaan met een niet correct geregistreerd schip.

De aanklagers beklemtoonden maandag vooral dat de Lifeline ook volgens de Nederlandse autoriteiten officieel niet onder Nederlandse vlag vaart. Aan de Lifeline wappert de Nederlandse vlag, maar de boot staat niet in het daarvoor bestemd scheepsregister en vaart dus niet officieel onder de driekleur.

Een ander schip met een Nederlandse vlag in de mast, de Sea-Watch 3 van de Duitse hulporganisatie Sea-Watch.org, is maandag in Valetta aan de ketting gelegd. Het schip wilde uitvaren om voor de Libische kust in nood geraakte migranten uit zee op te pikken. De Maltese autoriteiten onderzoeken de status van het schip.

Het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid heeft bevestigd dat dit schip wel officieel onder de Nederlandse vlag vaart.

De organisaties zoals Mission-Lifeline en Sea-Watch.org hebben in regeringskringen in Italië en Malta een slechte naam. Ze worden gezien als organisaties die mensensmokkel op zijn minst aanmoedigen.