De 64-jarige linkse populist Andrés Manuel López Obrador heeft de presidentsverkiezingen in Mexico gewonnen. Hij kan volgens de eerste prognoses van de kiescommissie vermoedelijk rekenen op ongeveer 53 procent van de stemmen.

Zijn grootste concurrent, de centrumrechtse Ricardo Anaya, moet het doen met ongeveer 20 procent. José Antonio Meade, kandidaat namens de Institutionele Revolutionaire Partij van de zittende president Enrique Peña Nieto, komt volgens de eerste uitslagen niet verder dan 15 procent van de stemmen.

Anaya, Meade en Nieto hebben Lopez Obrador gefeliciteerd met zijn overwinning. De Amerikaanse president Donald Trump bracht via Twitter zijn felicitaties over. Hij stelt "uit te kijken naar een samenwerking waar zowel de VS als Mexico van profiteert".

Lopez Obrador, voormalig burgemeester van de Mexicaanse hoofdstad Mexico-Stad, noemde zijn voorspelde zege een overwinning op corruptie. "Samen zullen we Mexico bevrijden van corruptie", aldus Lopez Obrador in zijn overwinningsspeech, waarin hij ook het bestrijden van armoede en het terugdringen van geweld als speerpunten noemde. 

Lopez Obrador heeft ook beloofd Mexico minder economisch afhankelijk te maken van buurland de Verenigde Staten.

Geweld

Behalve de president, konden de circa 89 miljoen stemgerechtigden ook het parlement en duizenden regionale en lokale bestuurders kiezen. Die verkiezingen werden de afgelopen periode overschaduwd door het oplaaiende politiek geweld.

Tijdens de campagne voor lokale bestuursfuncties werden meer dan honderd kandidaten en journalisten vermoord. Dat maakt deze campagne tot de gewelddadigste uit de Mexicaanse geschiedenis.

De overwinning van Lopez Obrador kan worden gezien als een politieke aardverschuiving. De Mexicaanse politiek werd gedurende een groot deel van de vorige eeuw nog gedomineerd door de PRI. Die partij was van 1929 tot 2000 onafgebroken aan de macht. Daarna kwamen er twee presidenten van de rechtse PAN, de Partij van Nationale Actie.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!