De Nederlandse ambassadeur in Marokko, Desirée Bonis, moet de Marokkaanse overheid duidelijkheid geven over de opmerking van minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok over de hoge celstraffen die de aanvoerders van de protestbeweging in de Rif zijn opgelegd.

Blok zei woensdag dat die gevangenisstraffen "aan de hoge kant lijken". Kopstukken van de protestbeweging, die corruptie van de autoriteiten en achterstelling van de Riffijnen aan de kaak willen stellen, kregen tot twintig jaar cel.

"Bonis is op ambtelijk niveau gevraagd het debat over Marokko te duiden dat onlangs in de Tweede Kamer werd gehouden", meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. "Zij heeft daarbij de standpunten van de Nederlandse regering herhaald.''

Bronnen zeggen dat Marokko vooralsnog geen excuses eist of een uitbrander wil uitdelen, maar slechts om uitleg heeft gevraagd. Blok benadrukte tijdens het debat ook dat de rechtsgang in Marokko nog niet is afgerond en dat hij zich daar niet in wil mengen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!