Nog eens veertien Europese landen hebben aan Duitsland toegezegd migranten sneller terug te nemen. Onder de landen zijn Nederland en kritische landen op migratiegebied als Polen enTsjechië, meldt het Duitse persbureau DPA.

Het persagentschap baseert zich op een document dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gestuurd naar haar twee coalitiepartners.

Ook Hongarije zou volgens het persagentschap een akkoord hebben gegeven. Een woordvoerder van de Hongaarse overheid ontkent dit echter en zegt "geen enkele overeenkomst met de Duitse overheid" te hebben bereikt. 

Volgens persbureau Reuters staat in de documenten dat het deportatieproces voor migranten die zich eerder elders hadden geregistreerd, effectiever moet worden. Momenteel zou Duitsland slechts in 15 procent van de gevallen succes hebben.

Toezegging

De andere landen die hun "toezegging op politiek niveau" hebben gedaan zijn België, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Litouwen, Letland, Luxemburg, Portugal en Zweden. Met Italië is geen overeenkomst bereikt.

Nederland vindt het prima om afspraken met Berlijn te maken over versnelling van het terugnemen van asielzoekers. Omgekeerd geldt namelijk ook dat migranten van wie de procedure eigenlijk in Duitsland zou moeten lopen dan sneller kunnen worden overgedragen.

Volgens betrokkenen zijn er meer asielzoekers in Nederland van wie de aanvraag volgens de zogeheten Dublinverordening eigenlijk door de Duitsers zou moeten worden behandeld dan andersom.

CSU

De Duitse bondskanselier staat in eigen land onder druk vanwege een conflict met haar Beierse coalitiepartner CSU. Die heeft bij monde van minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer gedreigd asielzoekers die elders in Europa staan geregistreerd bij de grens terug te sturen, wat de regering zou doen wankelen.

Van de week kwamen de Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel bijeen om zich te buigen over het migratievraagstuk. Daar slaagden ze er in een politiek akkoord te bereiken op een aantal punten, maar niet over het tegengaan van het gereis van asielzoekers door Europa. Zondag bespreken Seehofer en Merkel de resultaten van de Europese top.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!