Een persoonlijke assistent van de ex-campagneleider van de Amerikaanse president Donald Trump, Paul Manafort, heeft de FBI toegang verleend tot een opslagkluisje waarin zich bewijsmateriaal bevond dat hij probeerde te verbergen. 

Dat vertelde een FBI-agent die de opslagruimte had geopend tijdens een hoorzitting van de federale rechtbank in de Amerikaanse staat Virginia. De FBI keek op 26 mei 2017 zonder bevelschrift rond in de ruimte. Een dag later werd de inhoud van de ruimte, nu met bevelschrift van de rechter, pas echt bekeken, aldus de FBI-medewerker. 

De assistent had het contract van de opslagruimte getekend, waardoor hij volgens de aanklager het recht had om de FBI toe te laten in de opslagruimte. De advocaten van Manafort zeggen dat de ruimte beheerd werd door Manafort en hij dus eigenlijk alleen toegang mocht geven.

De advocaten van Manafort hebben gevraagd dit bewijs en eerdere vondsten uit huiszoekingen niet toe te laten.

Of het bewijs wordt toegelaten, is nog niet bekend. De rechter leek het wel toe te gaan laten in een volgende zitting.

Misdrijven

Manafort is verdachte in het onderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van speciaal aanklager Robert Mueller. Hij staat echter ook terecht voor verschillende financiële misdrijven.

Het onderzoek van Mueller richt zich op de vraag of het campagneteam van Trump in 2016 met Rusland heeft samengewerkt om de Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.

Manafort, die momenteel gevangen zit, is aangeklaagd voor financiële misdrijven die geen verband houden met de campagne. Mueller hoopt dat Manafort informatie verschaft over de Russische inmenging. In ruil hiervoor kan hij strafvermindering krijgen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!