Het vliegveld van Bali is vrijdagochtend Nederlandse tijd weer geopend. Eerder werd de luchthaven na een vulkaanuitbarsting uit veiligheidsoverwegingen gesloten.

Het vliegverkeer wordt langzaam weer hervat. De autoriteiten voorspelden eerst dat de sluiting pas om 13.00 uur Nederlandse tijd zou worden opgeheven. Ook de vliegvelden Banyuwangi en Jember op Oost-Java werden tijdelijk gesloten.

Als gevolg van de uitbarsting van de vulkaan Agung, waarbij veel vulkanisch as vrijkwam, werden zeker 114 internationale en 203 lokale vluchten geannuleerd. De tijdelijke sluiting van luchthaven Ngurah Rai bij de stad Denpasar heeft gevolgen voor bijna 27.000 passagiers.

Volgens de rampenbestrijdingsdienst is de vulkaan nog steeds actief onder de grond. "Er zijn signalen dat er mogelijk opnieuw lava naar boven gaat komen", aldus een woordvoerder. De kans bestaat dat de luchthaven bij een nieuwe uitbarsting weer op slot gaat.

Luchtvaartmaatschappijen mijden het vliegen door vulkaanas, omdat dit schade kan veroorzaken aan vliegtuigmotoren, brandstof- en koelsystemen kan verstoppen en het zicht kan belemmeren.

Agung

Agung rommelt sinds eind vorig jaar en zorgde vaker voor verstoring van het vliegverkeer op Bali. In november waren twee dagen geen vluchten van en naar het eiland vanwege een uitbarsting. Duizenden mensen rondom de vulkaan werden toen geëvacueerd.

Vrijdag verlieten ruim driehonderd bewoners binnen een gevarenzone van 4 kilometer het gebied vrijwillig. Er werden aswolken van 2,5 kilometer en vlammen waargenomen die vanuit de Agung omhoog kwamen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!