De Iraakse premier heeft vrijdag de onmiddellijke executie gelast van alle terdoodveroordeelde terroristen in het land. Van de ruim driehonderd personen, onder wie buitenlanders, zijn al twaalf personen geëxecuteerd.

''Naar aanleiding van de orders van premier Haider al Abadi zijn executies uitgevoerd op twaalf veroordeelde terroristen", aldus een regeringswoordvoerder in een verklaring. De executies vonden enkele uren na Al Abadi's opdracht plaats.

De premier nam het besluit voor de executies als vergelding voor de moord op acht overheidsdienaren, die waren gekidnapt door strijders van Islamitische Staat (IS). Veiligheidsfunctionarissen hebben de ernstig verminkte lijken van de mannen woensdag gevonden.

De terroristische groepering eiste zaterdag in een video de vrijlating van een aantal vrouwelijke gevangenen. De Iraakse regering kreeg drie dagen om hierover na te denken. In de video werden ook zes gegijzelden getoond en werd gezegd dat hun leven op het spel stond.

Uit autopsie blijkt dat de mannen al voor het verstrijken van de deadline waren gedood, aldus de Iraakse minister van Binnenlandse Zaken. Hij spreekt van een propagandacampagne van IS.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!