De man die wordt verdacht van het doodschieten van vijf mensen en verwonden van drie mensen op het kantoor van de Capital Gazette in Annapolis had een langlopend conflict met de Amerikaanse krant, melden Amerikaanse media.

De 38-jarige verdachte had in 2012 een rechtszaak aangespannen tegen twee redacteuren van de krant. Hij beschuldigde hen van laster. De redacteuren hadden geschreven dat de man destijds anderen via sociale media heeft lastiggevallen.

De rechter gaf de journalisten in 2015 gelijk en oordeelde dat hun berichtgeving accuraat was. De verdachte claimde dat de berichtgeving zijn leven heeft verwoest.

Agenten hebben de verdachte binnen enkele minuten na de start van de schietpartij gearresteerd. De politie stelt dat hij alleen heeft gehandeld en het gevaar voor de krant na zijn arrestatie geweken is. Enkele uren na de schietpartij is het huis van de verdachte doorzocht.

De dodelijke slachtoffers zijn twee vrouwen en drie mannen. Allen waren werkzaam bij de krant. Drie werkten als journalist, de twee anderen in een andere functie.

Explosief

Na de schietpartij is ook een explosief gevonden, meldde de plaatselijke politie. Een uur na de aanslag hebben bomspecialisten het projectiel onschadelijk gemaakt.

Volgens een hulpsheriff waren de eerste agenten al na een minuut ter plaatse. "Ik denk dat we veel levens hebben kunnen redden, omdat we zo snel in het gebouw waren", zei hij.

Kapot

Gouverneur Larry Hogan van Maryland zei "helemaal kapot te zijn" van de tragedie. De Capital Gazette is een van de oudste kranten in de Verenigde Staten en eigendom van The Baltimore Sun.

Een van de journalisten die op de dag van de schietpartij aan het werk was, reageerde ook via Twitter. "Er is niets verschrikkelijker dan te horen dat verscheidene mensen worden neergeschoten, terwijl jij onder je bureau zit en hoort dat de schutter herlaadt", aldus getuige Phil Davis.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!