Het vliegveld van Bali blijft vrijdag tot 13.00 uur Nederlandse tijd gesloten vanwege een vulkaanuitbarsting in het noordoosten van het eiland. Bij de uitbarsting is veel as vrijgekomen.

De vulkaan Agung is recentelijk na bijna een jaar inactiviteit weer ontwaakt. De rampenbestrijdingsdienst van Indonesië heeft aswolken van 2,5 kilometer en vlammen waargenomen die vanuit de Agung omhoog kwamen.

Veel as is neergekomen op de start- en landingsbanen van het Indonesische eiland. Daarom hebben de autoriteiten besloten het vliegveld tijdelijk te sluiten.

De sluiting van luchthaven Ngurah Rai bij de stad Denpasar heeft tot nu toe gevolgen voor ruim zestienduizend passagiers. Zeker 38 internationale en 191 lokale vluchten zijn geannuleerd. Ook de vliegvelden Banyuwangi en Jember op Oost-Java zijn tijdelijk dicht.

Luchtvaartmaatschappijen mijden het vliegen door vulkaanas, omdat dit schade kan veroorzaken aan vliegtuigmotoren, brandstof- en koelsystemen kan verstoppen en het zicht kan belemmeren.

Evacuatie

Vrijdag hebben ruim driehonderd bewoners binnen een gevarenzone van 4 kilometer het gebied vrijwillig verlaten. De autoriteiten houden de omstandigheden nauwlettend in de gaten, maar hebben het dreigingsniveau voor de vulkaan nog niet verhoogd.

Afgelopen december is de luchthaven van Bali ook al kort gesloten geweest, nadat de vulkaan in het noordoosten van het eiland weer actief was geworden. Daarnaast werden duizenden mensen uit voorzorg geëvacueerd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!