Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok waarschuwt dat Marokkaans-Nederlandse activisten die deze zomer naar het Rifgebied reizen "heel goed moeten opletten". Kamerleden vrezen dat de activisten opgepakt zullen worden.

Vorig jaar waren er grootschalige protesten tegen corruptie, achterstelling en werkloosheid in het Rifgebied, dat in het noorden van het land ligt. De politie pakte honderden mensen op. Deze week kregen meer dan vijftig protestleiders celstraffen tot twintig jaar opgelegd.

Er zou een lijst met namen van Marokkaans-Nederlandse sympathisanten van de protesten bij Marokkaanse justitie circuleren, aldus PvdA'er Lilianne Ploumen. Blok zei daar niet van op de hoogte te zijn, maar "mensen moeten zich bewust zijn van het risico" als ze naar het Rifgebied reizen.

Bij de Tweede Kamer werd tijdens het debat gedemonstreerd tegen de vonnissen die aan de protestleiders opgelegd zijn. De Kamer vindt die straffen ongehoord. Minister Blok vindt ze aan de hoge kant lijken, maar pas na een onderbouwing van de vonnissen kan hij meer zeggen.

Blok laat naar het reisadvies van zijn ministerie kijken. Specifiek of de waarschuwing voor bepaalde steden in de Rif prominenter kan worden gebracht. In het advies wordt gewaarschuwd dat de Marokkaanse autoriteiten Nederlanders met een Marokkaanse nationaliteit alleen als Marokkaan zien.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!