De Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin zullen elkaar op 16 juli in de Finse hoofdstad Helsinki ontmoeten. Dat hebben het Kremlin en het Witte Huis donderdagmiddag tegelijk bekendgemaakt.

De twee leiders bespreken tijdens de topontmoeting de betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Rusland. Ook staan een aantal internationale kwesties, zoals de oorlog in Syrië, op de agenda.

Woensdag werd al bekend dat er een topontmoeting zou plaatsvinden. De Amerikaanse veiligheidsadviseur John Bolton bereikte samen met de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, overeenstemming over de agenda van de ontmoeting.

De twee wereldleiders hebben elkaar in 2017 twee keer ontmoet, beide keren tijdens een internationale bijeenkomst. De eerste keer was tijdens de G20 in Hamburg in juli. In november 2017 spraken de twee leiders elkaar bij een bijeenkomst van de APEC in het Vietnamese Da Nang.

NAVO

NAVO-topman Jens Stoltenberg verwelkomt de topontmoeting. "Ik geloof in dialoog, dat is geen signaal van zwakte maar van kracht", reageerde Stoltenberg in Brussel, waar hij een deel van de EU-top bijwoont. "We willen geen nieuwe Koude Oorlog en Rusland niet isoleren, maar betere relaties", zei de Noorse oud-premier.

Stoltenberg blikte ook vooruit op de NAVO-top, die over twee weken in Brussel wordt gehouden. Trump is daar ook bij aanwezig. De NAVO-chef zei er vertrouwen in te hebben dat die top de trans-Atlantische band zal versterken.

Trump liet woensdag al weten dat hij hoopt dat de topontmoeting met Poetin na de NAVO-top van 11 en 12 juli plaatsvindt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!