Het brein achter de aanslag op de Amerikaanse ambassade in het Libische Benghazi op 11 september 2012 is in de Verenigde Staten veroordeeld tot 22 jaar gevangenisstraf. 

Het ministerie van Justitie in Washington maakte de straf woensdag bekend.

De Libiër Ahmed Abu Khatallah leidde volgens de Amerikaanse rechters de extremistische milities van de Ubaydah bin Jarrah die de aanslag uitvoerden. 

Bij de aanval op de ambassade kwamen ambassadeur Christopher Stevens en drie andere Amerikanen om het leven.

Een gebouw dat gebruikt werd door de ambassade, werd door terroristen aangevallen toen Stevens binnen was. Het ging om een gecoördineerde aanval, precies elf jaar na de aanslagen in New York. 

Ongeveer honderddertig gewapende mannen drongen het terrein van de ambassade binnen. Tegelijkertijd werd het terrein van buitenaf beschoten met mortieren. 

Alle ambassademedewerkers werden naar het beveiligde deel van het gebouw gebracht. Omdat de terroristen daar niet binnen konden komen, staken ze het gebouw in brand. De medewerkres zijn overleden door het inademen van giftige stoffen die vrijkwamen bij de brand. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!