Een lid van het Amerikaanse Hooggerechtshof gaat op 31 juli met pensioen. Met het vertrek van Anthony Kennedy (81) mag president Donald Trump op korte termijn een nieuwe rechter aanstellen.

De hoogste rechtbank van de Verenigde Staten bestaat uit negen rechters en wordt momenteel gedomineerd door conservatieve Republikeinen. 

Kennedy maakt sinds 1988 deel uit van het Hooggerechtshof, na zijn aanstelling door president Ronald Reagan. Hij staat bekend als een conservatieveling die soms instemt met liberale standpunten. Zo steunde hij onder meer de uitbreiding van homorechten en het recht op abortus. 

"Het was een grote eer en een privilege om ons land 30 jaar te dienen in het Hooggerechtshof", laat Kennedy in een verklaring laat weten. 

Trump liet kort na de bekendmaking weten op zoek te gaan naar een vervanger. Hij zei keuze te hebben uit 25 kandidaten. Trump kiest vermoedelijk voor een rechter met meer conservatieve standpunten. Het Witte Huis heeft een lijst met de namen erop gepubliceerd.

De Senaat, die de door Trump voorgestelde rechter moet goedkeuren, liet weten dat in de herfst te doen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!