De leiders van de strijdende partijen in Zuid-Soedan hebben woensdag een akkoord bereikt over een wapenstilstand. Dit akkoord moet binnen 72 uur van kracht worden.

President Salva Kiir en rebellenleider Riek Machar zetten hun handtekening onder de overeenkomst.

Dat werd bekendgemaakt door de Soedanese minister van Buitenlandse Zaken Al-Dirdiri Mohamed Ahmed, die als gastheer optrad in de Soedanese hoofdstad Khartoem.

De afspraak behelst onder meer de vrijlating van politieke gevangenen, het openen van een corridor voor humanitaire hulp en het delen van de macht gedurende een overgangsperiode van drie jaar. In die tijd worden onder meer verkiezingen voorbereid.

De woordvoerder van Machar liet weten dat de Afrikaanse Unie geen toezicht gaat houden op het staakt-het-vuren. "Wij willen geen buitenlandse soldaten in ons land."

Het jonge land wordt al vijf jaar verscheurd door burgeroorlog. Twee jaar nadat Zuid-Soedan onafhankelijk werd van Soedan begon het conflict.

"Ik zal jullie niet teleurstellen", zei Kiir tegen zijn landgenoten.

"Met dit bestand moet er een eind komen aan de oorlog", voegde Machar eraan toe. "Al is er op een aantal punten nog geen overeenstemming." Daaraan zal volgens hem snel worden gewerkt. Zo moet er nog worden bepaald hoe de verkoop van olie hervat moet worden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!