De Poolse senaat heeft woensdag gestemd voor aanpassing van de omstreden Holocaustwet. Celstraf voor mensen die stellen dat Polen medeplichtig was aan de oorlogsmisdaden van nazi-Duitsland is in de nieuwe versie van de wet niet meer mogelijk.

De wet maakt het onder meer strafbaar om de term 'Poolse vernietigingskampen' te gebruiken als het gaat om concentratiekampen van de nazi's op Pools grondgebied.

De Poolse senaat keurde de oorspronkelijke wet, die leidde tot een crisis met Israël, in februari al goed. De wet regelt de strafrechtelijke aanpak van mensen die stellen dat Polen medeplichtig was aan de oorlogsmisdaden van nazi-Duitsland. Volgens de oorspronkelijke versie van de wet konden zij een celstraf tot drie jaar krijgen.

Critici vrezen dat de wet de vrijheid van meningsuiting aan banden legt. Israëlische politici en historici vrezen dat de wet wordt misbruikt om bij de Jodenvervolging betrokken Polen vrij te pleiten.  

Dit zorgde voor grote woede in onder meer Israël en de Verenigde Staten. Woensdagochtend vroeg de Poolse premier Mateusz Morawiecki om een wijziging van de Holocaustwet. De senaat heeft dat verzoek nu ingewilligd.

Morawiecki liet weten dat hij hoopt dat de verandering van de wet de relatie met Israël kan verbeteren.

Voordat Duitsland en de Sovjet-Unie aan het begin van de Tweede Wereldoorlog Polen waren binnengevallen, had het land het hoogste Joodse inwonersaantal van Europa. Meer dan 3 miljoen van de 3,2 miljoen Poolse joden zijn gedood door de nazi's. Dit komt neer op ongeveer de helft van het totale aantal slachtoffers van de Holocaust.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!