Tsjechië heeft sinds woensdag een nieuwe regering die geen meerderheid heeft in de tweehonderd zetels tellende Tsjechische parlement. De nieuwe premier Andrej Babis gaat voor gedoogsteun aankloppen bij de communistische partij. 

De communisten krijgen hiermee voor het eerst regeringsinvloed sinds de communistische dictatuur in het toenmalige Tsjecho-Slowakije eind 1989 ineen is gestort.

Babis leidt een partij (ANO) die zich afzet tegen de gevestigde orde, maar wel voorstander van goede betrekkingen met onder meer de EU en de NAVO is. Babis' regering heeft, inclusief vijftien zetels van de sociaaldemocratische coalitiepartners, in totaal 93 zetels. De communisten hebben er vijftien.

Zij lijken Babis best te willen steunen, maar hebben ook eisen. Zo wil de partij een vermindering van de bijdragen aan de NAVO. De partij van de Tsjechische communisten, de Communistische Partij van Bohemen en Moravië (KSCM), komt zaterdag bijeen om een standpunt in te nemen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!