Een wethouder uit de Belgische plaats Lommel en haar partner zijn aangehouden in verband met een reeks plofkraken in Vlaanderen. De Belgische politie vermoedt dat de betrokken bende vooral uit Nederlandse criminelen bestaat, berichten Belgische media woensdag.

De politie heeft achter de woning van de 38-jarige gemeentebestuurder Anick Berghmans onder een zeil een Audi met een Nederlands nummerbord gevonden. Dit voertuig is als vluchtauto gebruikt door een bende die sinds mei zeker zes geldautomaten heeft opgeblazen.

De bende heeft zijn laatste overvallen woensdag in Lummen en Lommel gepleegd. Deze plaatsen liggen dicht bij de grens met Nederland.

Berghmans is sinds 2015 wethouder in de gemeente Lommel die ongeveer 25 kilometer ten zuidwesten van Eindhoven ligt. Ze heeft kinderwelzijn in haar portefeuille.

Eerder was Berghmans zangeres. In 2002 was ze deelnemer van het programma Big Brother. De dinsdag aangehouden wethouder is door het gemeentebestuur voorlopig op non-actief gesteld en wordt woensdag voorgeleid.

Peter Vanvelthoven, Berghmans' sociaaldemocratische partijgenoot en burgemeester van Lommel, heeft geschokt op de aanhouding gereageerd.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!