De leiders van de Marokkaanse protestbeweging in het noordelijke Rifgebied zijn dinsdagavond veroordeeld tot twintig jaar celstraf. Bijna vijftig andere opgepakte protestanten hebben kortere celstraffen gekregen, aldus Marokkaanse media.

De arrestanten van de protestbeweging Hirak komen uit de Marokkaanse stad Al Hoceima en de nabijgelegen plaats Imzouren.

In dat gebied waren vorig jaar grote protesten tegen de corruptie van de staat en de onderdrukking van de bevolking in het Rifgebied. Ook Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond reisden naar het gebied om te demonstreren.

Bij de protesten zouden zo'n vierhonderd mensen onrechtmatig gevangen zijn gezet. Een deel van hen is langere tijd in hongerstaking gegaan. Dat heeft ook geleid tot grote protesten in Nederland.

De protestleider, Nasser Zafzafi, is eind mei 2017 opgepakt. De maand daarna zijn nog eens tientallen arrestaties verricht. De arrestanten werden beschuldigd van misdrijven als het plegen van "een aanslag op de binnenlandse veiligheid".

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!