Zeventien Amerikaanse staten en het district Columbia klagen de regering van president Donald Trump aan vanwege het uit elkaar halen van migrantenfamilies bij de zuidelijke landsgrens.

De aanklacht is dinsdag in de stad Seattle ingediend. Het document is ondertekend door onder meer de staten Washington, Californië en New York.

Migranten die de Verenigde Staten illegaal betreden, worden vanwege het zerotolerancebeleid van Trump als criminelen behandeld. Als gevolg daarvan worden ze vastgezet en van hun kinderen gescheiden. Op 20 juni is per decreet bepaald dat kinderen toch bij hun ouders mogen blijven.

Volgens Bloomberg is het decreet nog niet officieel van kracht, omdat een rechter eerst een overeenkomst uit 1997 moet aanpassen. In het akkoord staat onder meer dat kinderen niet langer dan twintig dagen vastgehouden mogen worden.

De aanklagers noemen het scheiden van kinderen en hun ouders bij de grens met Mexico "wreed en onwettig". Daarnaast wordt het decreet dat Trump vorige week ondertekende "denkbeeldig" genoemd.

Sinds de ondertekening, die plaatsvond na veel internationale ophef over het migrantenbeleid, zijn honderden kinderen met hun ouders herenigd. De regering verwacht dat een klein aantal kinderen van hun ouders gescheiden blijft, onder meer omdat de familieband niet vastgesteld kan worden.

Trump 'leeft mee' met gescheiden migrantenkinderen en ouders
70
Trump 'leeft mee' met gescheiden migrantenkinderen en ouders

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!