Malinese militairen die bij de strijd tegen islamistische militanten betrokken waren, hebben zonder vorm van proces twaalf burgers geëxecuteerd op een veemarkt in de zuidelijke stad Boulkessy.

De VN-missie Minusma meldt dinsdag dat dit uit onderzoek gebleken is. Minusma begon een onderzoek na berichten dat Malinese troepen burgers hadden gedood.

Volgens de VN-missie zijn de Malinese militairen tot de executies overgegaan als wraakactie voor de dood van een militair bij een aanval. Minusma heeft de resultaten van het onderzoek aan de regering van het West-Afrikaanse land gegeven.

Mali werd in 2012 overlopen door jihadisten. Die moesten daarna weer terrein prijsgeven, maar zijn nog niet definitief verslagen. De Verenigde Naties proberen met Minusma de veiligheid en de stabiliteit in het land te herstellen. Nederland levert sinds april 2014 een bijdrage aan de missie en blijft dat doen tot eind 2018.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!