Macedonië en Albanië krijgen nog geen groen licht om gesprekken over toetreding tot de Europese Unie te beginnen. De 28 lidstaten hebben dinsdag wel een pad uitgezet waardoor over een jaar een positief besluit zou kunnen vallen.

De twee Balkanlanden moeten dan wel forse hervormingen op het gebied van onder meer corruptie- en misdaadbestrijding hebben doorgevoerd.

"Een duidelijk perspectief richting een Europese toekomst", aldus Bulgarije, dat het langdurige overleg van de EU-ministers in Luxemburg voorzat. Voordat de twee landen echt lid zijn, zullen echter nog vele jaren verstrijken.

Ondanks druk van landen als Duitsland en Oostenrijk, waren Nederland en Frankrijk niet over te halen de twee Balkanlanden nu al het voordeel van de twijfel te geven. Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) had vooraf gezegd dat ze er nog niet klaar voor zijn.

Blok erkende wel dat de twee landen vrij recent belangrijke vooruitgang hebben geboekt op het vlak van de rechtsstaat en de strijd tegen corruptie, maar vindt dat ze nu eerst "uithoudingsvermogen" moeten tonen. "Ik hoop dat het op een dag mogelijk is."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!