De hoogste rechtbank in de Verenigde Staten houdt het omstreden inreisverbod van de Amerikaanse president Donald Trump in stand. Met dit verbod mogen de autoriteiten inwoners van een aantal overwegend islamitische landen de toegang tot het land weigeren.

Vijf van de negen rechters stemden dinsdag voor het in stand houden van het inreisverbod. Dit besluit wordt gezien als een grote winst voor Trump, die het huidige verbod in september aankondigde.

Deze landen worden getroffen

  • Iran
  • Noord-Korea
  • Syrië
  • Libië
  • Jemen
  • Somalië
  • Venezuela

Het hooggerechtshof boog zich over het inreisverbod nadat diverse partijen claimden dat de maatregel in strijd met de huidige wetgeving is. Volgens de rechtbank, gedomineerd door conservatieve Republikeinse rechters, hebben de aanklagers onvoldoende bewijzen geleverd. Er zou geen sprake zijn van religieuze discriminatie.

Trump heeft op Twitter een eerste reactie gegeven op het vonnis. "Het hooggerechtshof houdt Trumps inreisverbod in stand. Wow!", staat in de tweet. Hij spreekt verder van "een geweldige overwinning voor het Amerikaanse volk en de grondwet." 

Volgens de president is het verbod nodig om terrorisme in de Verenigde Staten te voorkomen. Door de uitspraak van het hooggerechtshof kan niet alleen de maatregel van kracht blijven, maar kan Trump mogelijk ook andere landen toevoegen aan de lijst.

Derde versie

De laatste versie van Trumps inreisverbod werd vorig jaar december goedgekeurd door het hooggerechtshof, nadat twee eerdere versies door federale rechters geblokkeerd of beperkt werden.

Het inreisverbod geldt voor inwoners van Iran, Libië, Syrië, Jemen, Somalië en Noord-Korea. Daarnaast geldt het ook voor een aantal regeringsfunctionarissen uit Venezuela. Tsjaad werd in april van de lijst gehaald. Op eerdere versies stonden ook Irak en Soedan.

Tegenstanders van het inreisverbod verzamelden zich dinsdag bij het gebouw van het hooggerechtshof in Washington. Vorig jaar gingen al vele mensen de straat op om zich uit te spreken tegen Trumps verbod.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!