De president van Macedonië, Gjorge Ivanov, heeft dinsdag geweigerd de overeenkomst te tekenen die zorgt voor de naamsverandering van het land. Ivanov zegt dat hij geen mandaat heeft om dit te doen.

Volgens het staatspersbureau MIA zegt de president dat hij in 2014 is gekozen vanwege de belofte dat hij de naam van Macedonië niet zou veranderen. 

Deze belofte aan het volk zou volgens de president een van de steunpilaren van zijn campagne zijn geweest. "Ik accepteer geen voorstellen die de Macedonische identiteit in gevaar brengen", aldus Ivanov. 

De ministers van Buitenlandse Zaken van Griekenland en Macedonië hebben eerder wel een akkoord bereikt over de verandering van de landnaam in Republiek Noord-Macedonië. Ook het parlement is akkoord gegaan.

Nu de president weigert, gaat het voorstel voor de naamsverandering weer terug naar het parlement, meldt MIA. Bij de tweede stemming moet meer dan de helft van de parlementsleden akkoord gaan. In dat geval moet de president ook instemmen.

Er wordt al jarenlang gesteggeld over de naam. Dit conflict startte in 1991, toen Macedonië zich vreedzaam van Joegoslavië afscheidde. Griekenland heeft een eigen regio die ook Macedonië heet.