Zittend president Recep Tayyip Erdogan en regeringspartij AK hebben bij hun verkiezingscampagne veel voordeel genoten van hun machtspositie. Die conclusie trekken waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

In een voorlopig rapport van de OVSE staat dat er in de media veel meer ruimte was voor regeringspartij AK en president Erdogan dan voor de oppositie. Daarnaast zorgde de noodtoestand, die al bijna twee jaar van kracht is in het land, voor belemmeringen van de campagnes van oppositiepartijen. Zo waren verkiezingsbijeenkomsten minder vaak toegestaan en was de vrijheid van meningsuiting beperkt, aldus de OVSE.

De OVSE was wel tevreden over de hoge opkomst tijdens de verkiezingen. Wel hebben waarnemers een nadrukkelijker aanwezigheid van de politie geconstateerd in stembureaus, vergeleken met eerdere verkiezingen.

Maandag zei de Turkse kiesraad dat de verkiezingen goed verlopen zijn. 

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!