De explosie tijdens een bijeenkomst van de Zimbabwaanse president Emmerson Mnangagwa op zaterdag was een terroristische aanslag. Dat heeft vicepresident Constantino Chiwenga zondag gezegd. Chiwenga is zelf lichtgewond geraakt.

"De explosie was een terroristische aanslag, maar dat gaat niet voorkomen dat er 30 juni verkiezingen worden gehouden", aldus Chiwenga. "De daders zijn criminelen die worden opgespoord en vervolgd."

De politie liet zondag weten nog onderzoek te doen naar het motief achter de aanslag. 

De andere vicepresident Kembo Mohadi, een minister en de vrouw van Chiwenga zijn ook gewond geraakt door de explosie. President Mnangagwa is ongedeerd gebleven. In totaal zijn 49 mensen wel gewond geraakt.

De explosie zou hebben plaatsgevonden in het VIP-gedeelte. Mnangagwa kon al snel in veiligheid worden gebracht. In het stadion in de stad Bulawayo waren op het moment van het incident duizenden mensen aanwezig. De oorzaak van de explosie is nog niet bekend.

Explosief ontploft vlakbij President van Zimbabwe
40
Explosief ontploft vlakbij President van Zimbabwe

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!