Alle leiders van EU-landen die zondag aanwezig waren bij de migratietop in Brussel willen dat er een Europese aanpak komt voor het oplossen van het migratieprobleem. Dat hebben de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Spaanse premier Pedro Sánchez gezegd.

"We willen afspraken voor de hele EU", aldus Merkel. "Als dat niet mogelijk is, dan kunnen er afspraken tussen landen onderling gemaakt worden." Merkel drong aan op meer afspraken met landen buiten de EU, zoals de EU al met Libië heeft gemaakt. Dat wil de Franse president Emmanuel Macron ook, heeft hij voor de top laten weten.

De Spaanse minister-president sloot zich aan bij de woorden van Merkel: "Iedereen was het erover eens dat er een Europese visie op migratie moet komen." De Italiaanse premier Giuseppe Conte liet op Twitter weten tevreden te zijn met de uitkomst van de top.

Volgens Macron is op de top afgesproken dat er geen oplossingen komen die indruisen tegen de waarden van de Europese landen.

De top op zondag was ingelast om de toestroom van migranten via de Middellandse Zee te bespreken en is bijgewoond door vijftien leiders, onder wie de Nederlandse premier Mark Rutte.

Bereidheid

Joseph Muscat, de premier van Malta, zei dat er bereidheid was om zaken te veranderen. De Belgische premier Charles Michel denkt dat er donderdag tijdens de Europese Raad grotere stappen kunnen worden gezet.

Donderdag overlegt de Europese Raad, de leiders van alle EU-landen, tijdens een officiële top over het migratieprobleem.

Nieuw voorstel

De Italiaanse premier presenteert zondag een compleet nieuw voorstel voor het verdelen van migranten. Volgens Conte zijn structurele oplossingen nodig, omdat het Italiaanse volk dat verwacht.

Zo heeft Italië aangekondigd dat zogenoemde economische vluchtelingen gelijk moeten worden verdeeld over alle landen in de EU. Landen die dat niet willen, moeten minder geld krijgen. Frankrijk en Spanje hebben dit afgelopen zaterdag ook voorgesteld.

Italië wil ook dat vluchtelingen niet meer per se asiel moeten aanvragen in het eerste Europese land dat ze binnenkomen. Dit is vastgelegd in het zogenoemde Dublinakkoord.

Lifeline

Italië heeft de afgelopen week meerdere schepen geweigerd die migranten op de Middellandse Zee hebben opgepikt. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini zei dat Malta de schepen moest toelaten. Maar ook dit land heeft dat geweigerd. Het eerste schip en de migranten mochten uiteindelijk Spanje in.

Het tweede schip, Lifeline, is van een Duitse organisatie en vaart onder de Nederlandse vlag. Daarom vroeg Salvini Nederland om uitleg. Hij zei dat de migranten maar moesten worden toegelaten in Nederland. Nederland liet weten dat Lifeline niet in het Kadaster ingeschreven staat.

Spanje heeft gezegd bereid te zijn humanitaire hulp te verlenen aan de vluchtelingen op het schip. Lifeline vaart nog rond en is nog nergens toegelaten.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!