Het Vrije Syrische Leger (FSA) heeft van de Verenigde Staten de boodschap gekregen dat het geen militaire steun kan verwachten tegen een offensief van het Syrische leger. Dat blijkt uit een boodschap van de Amerikanen, gestuurd aan de FSA.

Het Syrische leger is samen met de Russische regering bezig met een offensief in een door de FSA bezette gebieden, aan de grens met Jordanië en Israël. 

De rebellen hadden de hoop dat Washington wel steun zou geven. Eerder waarschuwde de Amerikanen de Syrische president Bashar al-Assad en zijn Russische bondgenoot vooral geen activiteiten te ontplooien in de zogenoemde de-escalatiezone. Die zone is vorig jaar tussen de Verenigde Staten en Rusland afgesproken. Volgens de Amerikanen zou een inbreuk van die afspraak "serieuze gevolgen" hebben.

De Amerikanen hebben FSA laten weten dat ze zelf moeten beslissen hoe ze het offensief van het Syrische leger weerstaan. "De Amerikaanse regering begrijpt de moeilijke situatie waar jullie mee worden geconfronteerd, maar de beslissingen die jullie maken, moeten jullie niet baseren op de verwachting dat we jullie steun zullen geven. Wel adviseren we de Russen en het Syrische regime om de regels rond de de-escalatiezone niet te schenden", staat er in de verklaring, die is ingezien door persbureau Reuters.

De Verenigde Staten hebben de FSA eerder met wapens en miljoenen dollars gesteund. Volgens militaire waarnemers heeft Amerika de steun opgeschort nadat de Amerikaanse president Donald Trump het programma schrapte.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!