Meer dan duizend Macedoniërs zijn zaterdagavond de straat opgegaan om te protesteren tegen de naamsverandering van het land.

Het vreedzame protest is georganiseerd door de grootste oppositiepartij van Macedonië. Demonstranten hielden spandoeken omhoog met teksten erop als 'We willen onze naam niet opgeven'.

Afgelopen week ondertekenden de ministers van Buitenlandse Zaken van Griekenland en Macedonië een akkoord om de naam van het land te veranderen in Republiek Noord-Macedonië. De overeenkomst moet een einde maken aan bijna drie decennia van besprekingen tussen de twee landen over de naam van de Balkanstaat.

Het parlement moet nog akkoord gaan met de naamsverandering en er komt nog een referendum over de kwestie.

De landen liggen al jaren met elkaar in de clinch over de naam Macedonië. Het conflict startte in 1991, toen Macedonië zich vreedzaam van Joegoslavië afscheidde en doorging als onafhankelijke Republiek Macedonië. Griekenland heeft een eigen historische regio die ook Macedonië heet.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!