Italië heeft vrijdag kritiek geuit op Malta, omdat het weigerde toegang te verlenen aan de Lifeline, het schip van hulporganisatie Mission Lifeline. 

De Italiaanse minister van Transport, Danilo Toninelli, noemde de beslissing van Malta "absurd" en "onmenselijk".

De Lifeline, waar meer dan tweehonderd migranten op zitten die uit de zee voor Libië zijn gehaald, ligt nu vlak voor het Maltese deel van de Middellandse Zee. 

Toninelli heeft ook een bericht op Facebook gedeeld waar een foto in staat met daarop een mededeling van het leger van Malta. Daarin meldt Malta dat het schip niet aan een reddingsactie meedeed en dat het niet in nood lijkt te zijn.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, had eerder aan Malta gevraagd het schip toegang te verlenen tot een Maltese haven, zodat de opgepikte migranten geen gevaar zouden lopen en de bemanning gestopt kan worden.

Bemanning arresteren

Eerder wilde Italië de boten van twee Duitse hulporganisaties in beslag nemen en de bemanning arresteren, omdat ze mogelijk illegaal opereren. Daarnaast zouden ze niet onder een Nederlandse vlag mogen varen. 

Op de Lifeline en de Seefuchs hangt wel de Nederlandse vlag, maar ze staan niet in het Nederlandse Kadaster ingeschreven. Daardoor varen ze officieel niet onder de Nederlandse nationaliteit.

De nieuwe Italiaanse regering vindt dat hulporganisaties die migranten van zee oppikken, mensen smokkelen naar Europa. De drenkelingen die ze aan boord nemen, zouden volgens Italië ook meegenomen kunnen worden door de Libische kustwacht.

Spanje

Spanje heeft aangegeven dat het bereid is humanitaire hulp te verlenen aan de Lifeline. Dat heeft een regeringswoordvoerder in Madrid bekendgemaakt na afloop van het kabinetsberaad.

''We hebben contact opgenomen met Malta om onze steun aan te bieden als dat de komende uren nodig is'', zei Isabel Celaa namens de Spaanse regering. 

Spanje gaf vorige week een ander reddingsvaartuig, de Aquarius, toestemming aan te meren in Valencia. Toen ging het om meer dan zeshonderd vluchtelingen en migranten. Ook zij waren niet welkom in Italië en Malta.