De Hongaarse strafbaarstelling van mensen of organisaties die asielzoekers en migranten helpen, moet worden ingetrokken. Dat is althans het oordeel van een van de belangrijkste adviesorganen van de Raad van Europa: Europese Commissie voor Democratie door Recht.

De wet die het parlement in Boedapest deze week aannam, is in strijd met de Europese Mensenrechtenconventie, met name het recht op vereniging en vrije meningsuiting, zo concludeert het adviesorgaan dat ook bekend staat als de Commissie van Venetië.

Het criminaliseren van het uitdelen van informatiematerialen en hulp bij asielaanvragen perkt de rechten van maatschappelijke organisaties (ngo's) veel verder in dan is toegestaan in het verdrag en ander internationaal recht, zegt de commissie over de zogenoemde ‘Stop Soros’-wetgeving. Bovendien is de mogelijke celstraf van een jaar "disproportioneel".

De ontbinding van een ngo na een veroordeling van een lid is volgens de commissie ook in strijd met de Conventie. Verder zijn de regels om de financiering van ngo’s in te perken niet in de haak.

De nieuwe Hongaarse wet werd eerder ook al scherp veroordeeld door de VN-commissaris voor de mensenrechten. De Europese Commissie onderzoekt of er op basis van het oordeel van de Venetië-commissie juridische stappen genomen kunnen worden.

De Hongaarse premier Viktor Orban slaat momenteel de mini-top van de EU over de migranten over. Net als de leiders van Polen, Slowakije en Tsjechië geeft hij de voorkeur aan een volledige 28-koppige EU-top volgende week.

Bulgarije

Bulgarije zal op de EU-mini-top over migratie dit weekend de onmiddellijke sluiting voorstellen van de buitengrenzen van de Europese Unie voor migranten. Tegelijk moeten er centra voor oorlogsvluchtelingen buiten het EU-grondgebied komen. Dit zei premier Bojko Borisov vrijdag tijdens een verrassingsbezoek aan het Bulgaarse parlement.

Borisov zei dat zodra de instroom van migranten is gestopt, de EU zich moet bekommeren om de duizenden migranten die al in Europa zijn. De mensen die conflicten zijn ontvlucht, moeten bescherming krijgen en de rest moet naar huis, aldus de premier.

Borisov zei dat er centra in Libië en Turkije moeten worden opgezet die vluchtelingen opvangen, nog voor ze Europa bereiken. De oppositie had om informatie gevraagd over de positie van Bulgarije met betrekking tot migratie

Bulgarije, dat momenteel het voorzitterschap van de Europese Unie bekleedt, hoopt dat het stoppen van de migranteninstroom ook de zorgen bij Midden-Europese landen wegneemt. Die verzetten zich tegen oproepen om verplicht een bepaald aantal migranten op te nemen die sinds 2015 de EU zijn binnengekomen.