Het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn een nieuwe immigratiewet komt. Het Huis van Afgevaardigden verwierp donderdag een uitgesproken conservatief wetsvoorstel van Bob Goodlatte, de Republikeinse voorzitter van de juridische commissie, met 231 stemmen tegen en 193 voor.

De stemming voor een mildere variant van de nieuwe immigratiewet is tot zeker volgende week uitgesteld. De tekst van het compromisvoorstel moet worden aangepast zodat de hardliners en de gematigde Republikeinen zich erin kunnen vinden.

Dat de strenge wet van Goodlatte het niet zou halen, werd al verwacht. Die ging over de financiering van de grensmuur met Mexico, beperking van de visumverstrekking en een tijdelijke bescherming van 'Dreamers', ingeburgerde immigranten die als kind de VS binnenkwamen, tegen uitzetting.

De Democraten moeten ook van een afgezwakte versie niets hebben. Fractievoorzitter Nancy Pelosi sprak van een ''compromis met de duivel'', hoewel het de 'Dreamers' meer perspectief biedt op het staatsburgerschap.