Sara Netanyahu, de vrouw van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, is donderdag officieel aangeklaagd voor fraude met staatsfondsen. Ze zou het overheidsgeld voor een cateringservice in het huis van haar man gebruikt hebben.

De verdenkingen omvatten onder meer het misbruik van omgerekend 87.000 euro aan officiële fondsen. Dat meldt het Israëlische ministerie van Justitie donderdag in een verklaring.

Sara Netanyahu liet het eten bezorgen terwijl dat volgens de regels niet mocht, omdat de ambtswoning van haar man een kok in dienst heeft, melden Israëlische media.

De catering door dure en bekende restaurants vond volgens de aanklagers van 2010 tot 2013 plaats. Zij stellen dat Sara Netanyahu wel degelijk wist dat ze frauduleus handelde. Ze probeerde daarom te doen alsof de eigen kok afwezig was. Ze heeft volgens justitie geweigerd tot een schikking in deze zaak te komen, wilde de bestelde maaltijden niet alsnog vergoeden en bestrijdt de beschuldigingen.

De premier is zelf verwikkeld in meerdere corruptieonderzoeken. Hij heeft alle aantijgingen ontkend en noemt ook de beschuldigingen aan het adres van zijn vrouw ongefundeerd.

Cadeaus

Sara Netanyahu werd eerder al verhoord over het ongeoorloofd aannemen van cadeaus. Ook de premier werd verhoord.

Het gaat om cadeaus die Netanyahu zou hebben gekregen van een bevriende, Israëlische filmproducent in Hollywood, Aron Milchan. Die gaf Netanyahu en diens echtgenote Sara sigaren en champagne ter waarde van omgerekend ongeveer 25.000 euro. Het gaat om illegale schenkingen.

De premier wordt er verder van beschuldigd dat hij heeft geprobeerd op onrechtmatige manier invloed uit te oefenen op berichtgeving in een voor zijn regering kritische krant. Dit staat bekend als 'Zaak 2000'. Netanyahu zou het dagblad Yedioth Ahronoth hebben beloofd de concurrentie te benadelen als de krant positiever over de regering zou schrijven.

Met de informatie kan de politie alleen een aanbeveling doen. De procureur-generaal moet beslissen of de premier in staat van beschuldiging wordt gesteld.