Het Europees hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg neemt een klacht van Anders Behring Breivik over diens behandeling in de gevangenis niet in behandeling.

De massamoordenaar vindt dat zijn mensenrechten worden geschonden door onmenselijke omstandigheden achter de tralies. Hij verblijft in vrijwel volledige isolatie in een cel die drie ruimten telt. Hij heeft geen enkele omgang met medegevangenen en wordt gelucht op een speciale plek voor hem alleen.

Het hof concludeert na onderzoek dat het geen schending van het Europees verdrag tot bescherming van de rechten van de mens heeft vastgesteld. De klacht van Breivik is daarom niet-ontvankelijk verklaard.

Breivik pleegde in 2011 in Oslo twee aanslagen waardoor in totaal 77 mensen om het leven kwamen. Hij werd een jaar later veroordeeld wegens meervoudige moord en terrorisme. Hij kreeg 21 jaar celstraf met de mogelijkheid tot verlenging opgelegd.

Eerder nam het hooggerechtshof van Noorwegen een klacht en hoger beroep van Breivik al niet in behandeling. De advocaat van de inmiddels 39-jarige Noor kondigde toen al aan naar het Europees hof voor de Rechten van de Mens te stappen.

Vorig jaar liet Breivik overigens zijn naam officieel veranderen. Hij gaat tegenwoordig door het leven als Fjotolf Hansen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!