Opnieuw zorgt het omstreden immigratiebeleid van de Amerikaanse president Donald Trump voor felle kritiek. Uit een rapport van persbureau AP blijkt dat ook baby's en peuters van hun ouders aan de grens worden gescheiden en naar speciale opvangcentra worden gebracht.

Advocaten en medische hulpverleners hebben de speciale opvangcentra voor de jonge kinderen bezocht en troffen een kamer aan vol huilende peuters. Afgelopen week verschenen er al beelden van opvangcentra met kinderen tot twaalf jaar.

Het Witte Huis voert sinds begin mei een zerotolerancebeleid, dat bepaalt dat illegale immigranten die de grens oversteken als criminelen worden beschouwd. Sindsdien zijn zeker tweeduizend kinderen gescheiden van hun ouders.

De Verenigde Naties en de internationale gemeenschap veroordelen het strenge migratiebeleid. Ook binnen de Republikeinse Partij groeit de kritiek.

Trump

Trump verdedigt het beleid en stelt dat het scheiden van kinderen en ouders "vreselijk en moeilijk" is, maar "noodzakelijk om te voorkomen dat de VS een migrantenkamp wordt".

Volgens de president is de wet aangenomen onder zijn Democratische voorganger Barack Obama. Maar afgelopen maanden is het beleid pas ingesteld en met veel publiciteitsvertoon aangekondigd door zijn justitieminister Jeff Sessions. 

Trump is in gesprek met zijn Republikeinse Partij over twee nieuwe wetsvoorstellen die een einde moeten maken aan het scheiden van de families. Alle Republikeinen in de Senaat willen migrantenfamilies bij elkaar houden terwijl hun status wordt vastgesteld. 

Dreamers

Donderdag wordt er in het Huis van Afgevaardigden gestemd over de nieuwe wetsvoorstellen. De wetten zouden zonder overleg met de Democraten zijn opgesteld.

In ruil voor een nieuwe wet zouden de zogenoemde Dreamers, een groep jonge illegale migranten aan wie Obama een verblijfsvergunning had beloofd, alsnog mogen blijven. De Democraten pleiten al een tijd voor deze zaak. 

Het is onduidelijk wat er in de twee wetsvoorstellen staat en welke van de twee Trump zal steunen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!