Het Hongaarse parlement heeft een wet aangenomen die het strafbaar maakt om illegale immigranten te helpen. 

Mensen die toch illegale migranten helpen, riskeren een celstraf.

De zogeheten Stop Soros-wet is in Europa omstreden. De Europese Unie en meerdere organisaties hebben Hongarije al gevraagd de wet niet aan te nemen.

De wet is genoemd naar de Amerikaanse miljardair George Soros die non-gouvernementele organisaties steunt die immigranten helpen. Hongarije zegt dat Soros zo Europa wil ondermijnen. Dat ontkent hij zelf.

"Het Hongaarse volk wil dat wij er alles aan doen om illegale immigratie tegen te houden en de hulp aan immigranten te stoppen", zei de Hongaarse minister van Binnenlandse Zaken Sandor Pinter. "We willen voorkomen dat Hongarije een migrantenland wordt."

De mensenrechtencommissie van de EU heeft al aangegeven op te treden tegen Hongarije. De mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties heeft stevige kritiek geuit op het Hongaarse beleid.

De Hongaarse premier Viktor Orban is al sinds hij acht jaar geleden verkozen werd bezig om migranten te weren. Na zijn verkiezingsoverwinning in april kondigde Orban al aan dat hij deze wet wilde gaan doorvoeren. 

Ook is er een amendement in de grondwet aangenomen waarin staat dat een "vreemde bevolking" zich niet mag vestigen in het land. 

Momenteel wonen er 3.555 vluchtelingen in Hongarije, 342 mensen hebben dit jaar asiel aangevraagd en 279 hebben dat gekregen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!