De Verenigde Staten stappen uit de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC). Dat bevestigt de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley dinsdag, nadat het nieuws eerder naar buiten kwam via bronnen rond de Amerikaanse regering.

Haley noemde de raad ''een hypocriete en egoïstische organisatie die spot met de mensenrechten''.

De VS heeft al eerder gedreigd uit de raad te stappen als deze het 'anti-Israëlbeleid' niet zou veranderen. Het land zou nog tot 2020 lid zijn van de raad. Gesprekken over hervorming zouden afgelopen week tot niets hebben geleid.

De Mensenrechtenraad beschuldigde Israël afgelopen maand van het gebruik van buitenproportioneel geweld bij de Gazastrook tegen protesterende Palestijnen. Zij protesteren sinds eind maart voor een terugkeer naar wat nu Israël is.

Gazastrook 

Met 29 stemmen vóór heeft de raad vervolgens besloten om een internationale onderzoekscommissie naar de Gazastrook te sturen. De VS stemde, net als Australië, tegen dit besluit. Veertien landen onthielden zich van stemming.

Het is de derde keer dat het land zich terugtrekt uit een internationaal akkoord. Eerder stapte het land al uit het klimaatakkoord van Parijs en beëindigde het de nucleaire deal met Iran. Tijdens de regeringsperiode van voormalig president George W. Bush heeft de VS de UNHRC ook drie jaar geboycot. In 2009, toen Barack Obama president was, werd het land weer lid.

De UNHCR zetelt in Genève en telt 47 leden die voor drie jaar worden verkozen uit de Algemene Vergadering van de VN. Een land kan maximaal zes jaar lang lid zijn. Het orgaan van de VN controleert de naleving van de verdragen voor de mensenrechten.

Teleurstellend

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten bij de VN, Zeid Ra'ad al-Hussein, zegt in een reactie de terugtrekkeing van de Verenigde Staten uit de Mensenrechtenraad te betreuren.

"Het is teleurstellend, maar geen verrassend nieuws. Gezien de staat van de mensenrechten in de huidige wereld, zouden de Verenigde Staten juist een stap vooruit moeten nemen, niet achteruit",  aldus Zeid.

In zijn toespraak afgelopen maandag tijdens een bijeenkomst van de Mensenrechtenraad riep Zeid de Verenigde Staten op om een einde te maken aan het beleid om kinderen te scheiden van hun ouders die illegaal de Verenigde Staten binnenkomen via de grens met Mexico. 

Immigratiebeleid

De VS handhaaft een omstreden immigratiebeleid. Sinds half april zijn er zeker tweeduizend minderjarige migranten gescheiden van hun ouders. De Amerikaanse president Donald Trump verdedigt het beleid omdat het nodig is om te voorkomen dat de VS ''een migrantenkamp'' wordt.

Amerikaanse overheid geeft beelden vrij van opvang immigrantenkinderen
41
Amerikaanse overheid geeft beelden vrij van opvang immigrantenkinderen

Zerotolerancebeleid

Het scheiden van de kinderen van hun ouders is onderdeel van het ''zerotolerancebeleid'' dat eerder dit jaar in werking werd gesteld door de regering. Onder het beleid worden illegale migranten strafrechtelijk vervolgd. Trump beweert onder meer dat kinderen door ''een aantal van de ergste criminelen ter wereld'' worden gebruikt om de VS binnen te komen.

Secretaris-generaal António Guterres van de VN veroordeelde maandag het migratiebeleid van de VS. ''Kinderen van migranten moeten niet worden getraumatiseerd door ze van hun ouders en hun families te scheiden. De familie-eenheid moet worden gewaarborgd'', aldus Guterres.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!