De Europese Unie wil centra net buiten de grenzen van de Unie openen om vluchtelingen op te vangen.

Op deze zogenoemde "ontschepingsplatforms'' moeten in samenwerking met de VN economische migranten en vluchtelingen die bescherming nodig hebben, snel van elkaar worden onderscheiden.

Dat staat in de ontwerpconclusies van de top die de EU-regeringsleiders volgende week houden in Brussel. De tekst kan nog wijzigen. Eerder werden Tunesië en Albanië genoemd als plekken voor dergelijke kampen.

Het gereis van asielzoekers door Europa brengt het asielsysteem ernstig in gevaar, aldus het document. Lidstaten moeten daarom "alle noodzakelijke maatregelen nemen en nauw samenwerken" om hier een einde aan te maken.

Weigeren

De oproep lijkt een reactie op de dreiging van de Duitse coalitiepartij CSU om elders in Europa geregistreerde asielzoekers bij de grens te weigeren als er geen Europese afspraken over komen.

De maatregelen moeten migranten ervan weerhouden aan de levensgevaarlijke reis te beginnen. De EU-regeringsleiders zijn "vastbesloten" illegale migratie, vooral door mensensmokkelaars vanuit Libië, verder terug te dringen.

Patstelling

De EU-landen verkeren al jaren in een patstelling over het migratievraagstuk, onder meer over het eerlijk verdelen van asielzoekers over de lidstaten.

Ook de herziening van de Dublinverordening, die voorschrijft dat het eerste land van aankomst in principe verantwoordelijk is voor de behandeling van de asielaanvraag, is op een dood spoor geraakt.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!