De Europese Commissie stelt 68 miljoen euro beschikbaar voor humanitaire hulp aan door de burgeroorlog getroffen gemeenschappen in Soedan en Zuid-Soedan. Het geld is bestemd voor voedsel en gezondheidszorg.

De steun is volgens Brussel hard nodig voor de miljoenen mensen die sinds 2016 door het conflict in Zuid-Soedan ontheemd zijn geraakt. Soedan wordt overstroomd door vluchtelingen uit het buurland.

Volgens EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire Hulp) is het essentieel dat de steun de bevolking bereikt. "De hulpverleners moeten veilig kunnen werken. Zij zijn hulpverleners, geen doelwit."

In augustus 2016 werd een vredesovereenkomst tussen de regering van Zuid-Soedan en rebellen opgeblazen. Ethiopië probeert te bemiddelen in het conflict.

Vorige week werd bekend dat de verschillende partijen weer met elkaar gaan praten over een verdesverdrag. Rebellenleider en voormalig vicepresident Riek Machar en president Salva Kiir gaan deze week met elkaar om tafel.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!