Het aantal illegale migranten dat via de Middellandse Zee in Spanje arriveert is het afgelopen jaar flink toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van het Europese grensagentschap Frontex.

Het aantal migranten is in mei toegenomen naar 3.400, ruim drie keer zoveel als in april. In de eerste vijf maanden van het jaar waren het er 8.200, een ruime verdubbeling vergeleken met een jaar geleden.

Volgens de cijfers komen de meeste migranten uit Guinee, gevolgd door Marokko, Mali en Ivoorkust.

In Italië kwamen in mei 4.100 mensen aan over zee, ruim 80 procent minder dan een jaar eerder. Via deze route vanuit vooral Libië zijn dit jaar grofweg 13.450 mensen gearriveerd, veel minder dan in 2017. Het betrof vooral Tunesiërs en Eritreeërs.

Ook de zeeroute naar Griekenland was minder populair. In mei kwamen er 4.400 migranten aan, 40 procent minder dan een maand eerder. Omdat er in maart en april meer mensen over land de oostkant van Europa binnenkwamen, komt het totaal in de eerste vijf maanden op 19.800, vooral Syriërs en Irakezen.

Stabilisatie

Het Europese asielagentschap EASO meldt dat het aantal mensen dat in Europa om internationale bescherming vraagt zich stabiliseert op 50.000 per maand.

Over de eerste vier maanden waren het er 197.000, minder dan de afgelopen drie jaar, maar wel meer dan in 2014. Syrië, Irak en Afghanistan blijven de belangrijkste herkomstlanden.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!