De Duitse CSU-minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer heeft maandag unaniem toestemming gekregen van het partijbestuur voor het invoeren van een strenger asielbeleid vanaf 1 juli.

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) krijgt hiermee nog twee weken de ruimte om tot een Europese oplossing te komen. De regeringscrisis, die dreigde wanneer Seehofer zijn nieuwe plannen met onmiddelijke ingang in werking zou stellen, is hierdoor vooralsnog afgewend.

Seehofer wil dat migranten die geen papieren hebben of al in een andere land van de Europese Unie geregistreerd staan, bij de grens worden tegengehouden. De minister wil ze terug kunnen sturen naar de desbetreffende lidstaten.

Het plan van Seehofer heeft gezorgd voor een conflict tussen het CSU en de zusterpartij CDU van bondskanselier Merkel. De twee partijen zijn op landelijk niveau verenigd onder dezelfde paraplu, maar kregen afgelopen week ruzie over het asielbeleid.

Europese top

Merkel blijft vasthouden aan haar 'Wir schaffen das'-beleid en wil dat er een Europese aanpak komt voor het migratieprobleem. Volgens de bondskanselier zitten haar partij en de CSU op één lijn. "We willen beide minder migranten opvangen en het asielbeleid beter organiseren." 

Eind juni is er een grote Europese top waar de regeringsleiders van de lidstaten bijeenkomen om onder andere te praten over migratie. Merkel hoopt in Brussel plannen te maken voor een nieuw EU-beleid.

De CSU benadrukte maandag dat ze beslist een strenger asielbeleid wil. Als het Merkel niet lukt om binnen twee weken goede afspraken te maken, wil de partij dat Duitsland alsnog zelfstandig stappen onderneemt.