Autoriteiten in Colombia hebben vrijdag een 36-jarige Brit aangehouden die nog een straf moet uitzitten voor de moord op de 12-jarige Danny uit Breda. De man was door de rechtbank veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf.

De arrestatie vond vrijdag plaats, maar is maandag pas bekendgemaakt door het Openbaar Ministerie (OM).

De Brit was onderweg van Bogota naar Medellín toen hij werd opgepakt. Mogelijk maakte de man gebruik van een valse identiteit in een poging om zo de politie te ontlopen.

Aanvankelijk werd de Brit vrijgesproken door de rechter, maar in hoger beroep in 2015 werd hij alsnog bij verstek veroordeeld. De Nederlandse autoriteiten zullen Colombia om zijn uitlevering vragen.

Woonwagen

In juli 2010 stierf Danny toen de woonwagen van zijn gezin met kogels werd doorzeefd. In de muren van de woonwagen sloegen 27 kogels in. Dat zou een vergeldingsactie zijn geweest, omdat de familie een partij van 400 kilo cocaïne uit een loods in Amsterdam zou zijn kwijtgeraakt.

Tegen de vader van Danny, John G., en de broer van Danny werden een week geleden in een drugszaak respectievelijk gevangenisstraffen van 6 en 4,5 jaar geëist door het OM.

Beide mannen kregen de strafeis te horen vanwege deelname aan een criminele organisatie, witwassen en "zeer grootschalige" productie, smokkel en handel in soft- en harddrugs. Wel lag de eis van het OM een stuk lager door de dood van Danny. "John en zijn broer Sander moesten een enorme prijs betalen. Dat staat niet in verhouding tot welke straf dan ook."

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!