Libische soldaten hebben in de havenstad Derna Abu Sufian bin Qumu gevangengenomen. Dit meldt de Saudische staatszender Al Arabiya op gezag van een militaire bron. De 59-jarige Bin Qumu is de voormalige chauffeur van Osama bin Laden en een van de leiders van de Libische terreurorganisatie Ansar al-Sharia.

Troepen van de machtige krijgsheer Khalifa Haftar namen de afgelopen dagen, na een belegering van bijna een jaar, Derna in. Die stad was in handen van extremistische groepen, waaronder die van Bin Qumu.

Volgens de militaire bron kon de in Derna geboren Bin Qumu gepakt worden toen zijn strijders door hun munitie heen waren.

Bin Qumu verhuisde in de jaren tachtig naar Afghanistan en vocht daar tegen de Sovjet-Unie. Later sloot hij zich aan bij Al Qaeda. Hij was de chauffeur van Bin Laden toen die in Sudan woonde. In 2002 kregen Amerikaanse soldaten hem te pakken en werd hij opgesloten in het detentiekamp Guantanamo Bay. In 2007 werd hij uitgeleverd aan Libië. Toen in 2011 de hoofdstad Tripoli viel tijdens de Libische burgeroorlog, wist hij te ontsnappen.

De Verenigde Naties zeiden donderdag bezorgd te zijn over de situatie in Derna. De inname van de stad van 125.000 inwoners zou gepaard gaan met plunderingen, vernielingen en executies door de troepen van Haftar.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!