De Glasgow School of Art, een van de beroemdste gebouwen in Schotland, is in de nacht van vrijdag op zaterdag verwoest door een brand. Er zijn geen gewonden gevallen, maar de schade aan het pand lijkt groot.

Rond 23.50 vrijdagavond hebben de hulpdiensten in de Schotse stad de eerste melding ontvangen. Tegen de tijd dat zij ter plaatse waren, had het vuur zich al door het hele gebouw verspreid. Omwonenden zijn geëvacueerd.

Bij het bestrijden van de brand zijn meer dan 120 brandweermensen ingezet. Zij hebben niet kunnen voorkomen dat het pand grotendeels is uitgebrand en dat het vuur zich heeft verspreid naar een nabijgelegen theater en een nachtclub. Tegen de ochtend is het sein brand meester gegeven.

Volgens woordvoerder van de brandweer Peter Heath "reikte het vuur helemaal van de begane grond tot het dak". "Dit is een verpletterend verlies voor Glasgow, absoluut verpletterend", aldus Heath.

Monumentale status

Het hoofdgebouw van de kunstacademie stamt uit 1909. Het is ontworpen door de Schotse architect Charles Rennie Mackintosh (1868-1928), een pionier van de art-nouveaubeweging. Het gebouw heeft een monumentale status.

De Schotse premier Nicola Sturgeon schreef zaterdagochtend op Twitter dat de vernietiging van het gebouw haar "hart breekt".

Het gebouw is in mei 2014 ook zwaar beschadigd geraakt door een brand. Het pand was sindsdien gesloten voor een renovatie die miljoenen ponden heeft gekost. Het zou volgend jaar weer in gebruik worden genomen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!