De openbaar aanklager van New York heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Donald J. Trump Foundation vanwege financieel wangedrag. President Donald Trump wordt onder meer verdacht van het bekostigen van zijn presidentscampagne met geld van de liefdadigheidsinstelling.

De aanklager, Barbara D. Underwood, kondigt daarom aan dat ze de stichting wil laten opheffen. Daarnaast wil ze een restitutie van 2,8 miljoen dollar en "bijkomende boetes". Het is niet bekend hoe hoog deze boetes zullen worden.

Trump zou de naam van de stichting misbruikt hebben als promotie voor zijn presidentscampagne in 2016. Dit noemt de aanklager "illegale politieke coördinatie met het campagneteam" in haar aanklacht.

Ook zou geld van de Donald J. Trump Foundation zijn gebruikt om zijn kans op het winnen van de verkiezingen te vergroten. Zo kregen organisaties in Iowa, zoals 'Support Siouxland Soldiers', bedragen 100.000 dollar uitgereikt daags voordat de Republikeinse voorverkiezingen daar plaats zouden vinden. In totaal zijn vijf van dergelijke transacties uitgevoerd, aldus Underwood. 

Schilderij

Volgens de openbaar aanklager gaat het patroon van illegale handelingen meer dan tien jaar terug. Zo zou Trump de liefdadigheidsinstelling ook hebben gebruikt voor "persoonlijke en zakelijke voordelen", laat Underwood weten.

De Donald J. Trump Foundation is volgens Underwood gebruikt om de keten van hotels van de president te promoten. Ook zou geld van de instelling zijn gebruikt voor het kopen van spullen. Hierbij noemt de openbaar aanklager de aankoop van een 10.000 dollar kostend schilderij als voorbeeld.

Ook Trumps dochter en zoons worden verdacht van financieel wangedrag. Zij zijn bestuursleden van de instelling.

Donald Trump reageert op Twitter dat het een belachelijke aanklacht is en dat hij niet zal schikken.