De Zuid-Soedanese rebellenleider Riek Machar heeft een uitnodiging geaccepteerd om volgende week in Addis Abeba te komen praten met president Salva Kiir.

De Ethiopische premier Abiy Ahmed treedt op als bemiddelaar namens het Oost-Afrikaanse samenwerkingsverband IGAD. Hij heeft voorgesteld de rivalen op 20 juni met elkaar te laten overleggen. Het zou de aanzet kunnen zijn voor nieuwe vredesbesprekingen.

Een woordvoerder van voormalig vicepresident Machar, die in Zuid-Afrika onder huisarrest verblijft, liet woensdag weten dat zijn politieke beweging blij is met de uitnodiging. Hij denkt echter dat het veel tijd zal vergen om een vertrouwensbasis te creëren voor het vredesproces.

Het wordt de eerste keer dat Kiir en Machar elkaar treffen sinds de vredesovereenkomst tussen de regering en de opstandelingen in augustus 2016 is geklapt.

De burgeroorlog is eind 2013 uitgebroken, twee jaar na de onafhankelijkheidsverklaring. De oorlog heeft in Zuid-Soedan al aan tienduizenden mensen het leven gekost. Het ging in veel gevallen om burgers die door gevechten tussen rivaliserende groepen om het leven zijn gekomen.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!