Een Australische man en zijn voormalige partner zijn op de Filipijnen schuldig bevonden aan mensensmokkel en meerdere verkrachtingen van minderjarigen. Hiervoor krijgen ze levenslange gevangenisstraffen.

De Australiër Peter Gerard Scully heeft volgens de rechtbank beelden van het misbruik via internet verkocht aan 'klanten' in het buitenland, bericht de Filipijnse nieuwssite Rappler.

De rechtbank oordeelde dat Scully zich schuldig heeft gemaakt aan mensensmokkel en vijf verkrachtingen. Zijn partner is veroordeeld voor mensensmokkel. Een van de slachtoffers was pas een jaar oud. 

De Australiër heeft volgens Rappler nauwelijks op de uitspraak gereageerd. Zijn vrouwelijke handlanger is in huilen uitgebarsten.

Nederland

Ook Nederlandse rechercheurs hebben een bijdrage aan het onderzoek geleverd. Zij zijn erbij betrokken, omdat in de video's ook Nederlands gesproken leek te worden.

''Dit bleek uiteindelijk Filipijns te zijn. Maar toen dat duidelijk werd, hadden Nederlandse rechercheurs al zo veel kennis opgebouwd dat ze bij het onderzoek betrokken zijn gebleven tot de arrestatie van Scully in 2015'', meldt de politie.

Onderscheiding

Vier rechercheurs uit Nederland hebben uiteindelijk een Australische onderscheiding gekregen vanwege hun bijdrage aan het onderzoek.

Een van de politiemensen heeft de jacht op Scully vergeleken met het zoeken naar een naald in een hooiberg, omdat de kindermisbruiker zijn uiterste best heeft gedaan om in de video's ''niets herkenbaars achter te laten''.

Wil jij elke ochtend direct weten wat je 's nachts gemist hebt en wat er die dag gaat gebeuren? Abonneer je dan nu op onze Dit wordt het nieuws-nieuwsbrief!